Recepten
Het bakken van brood vereist een stukje feeling en vakmanschap, zeker als we dan ook nog eens gaan werken met ‘oer-grondstoffen’, zoals meel van de molen. Omstandigheden zoals het weer, luchtvochtigheid, eiwitgehaltes en de kwaliteit van alle grondstoffen zijn cruciaal voor het slagen of mislukken van een brood. Hieronder volgen een paar standaardrecepten welke goed te gebruiken zijn wanneer men met meel van de molen werkt.
Tarwe-bruinbrood
Water: 320 g
Volkorenmeel: 300 g
Bloem: 200 g
Verse gist: 15 g
of instant-gist: 7 g
Zout: 9 g
Suiker: 10 g
Margarine: 20 g
Werkwijze:
- Doe de ingrediënten in de volgorde van het recept in de bakvorm
- Selecteer het programma ‘normaal’
- Druk op start en het bakproces begint
Een recept voor het handmatig bakken van brood met volkorenmeel of een broodmix.
Molenbrood
Nodig: 500 g volkorenmeel, (tarwe of spelt of een broodbakmix), 25 gram verse gist of 7 g droge gist, 300 gram water, 8 gram zout, 10 gram suiker.
Voor een wat luchtiger brood kunt u eventueel ook nog 1 á 2% = 5-10 g broodverbetermiddel of glutenpoeder toevoegen.
Indien u verse gist gebruikt; los dit eerst op in een half kopje van de 300g water en roer hier de suiker doorheen. Indien er droge gist gebruikt wordt is dit niet nodig en kan het gist gewoon door het meel heen gemengd worden.
Doe het meel in de beslagkom met het gist erbij en giet het water er in. Als alle ingrediënten er in zitten goed mengen en kneden tot er een elastische bal van te maken is. Dan moet het deeg 30 minuten rijzen op een warme plaats onder een vochtige doek. Na de eerste keer rijzen wederom goed kneden en daarna de bakvorm invetten. Druk het deeg plat uit en rol het op, om het vervolgens in de vorm te doen. Nu moet het deeg nog een keer 60 minuten rijzen op een warme plaats.
Als laatste moet het brood ongeveer 45 minuten gebakken worden in de over op 200 graden. Als het brood klaar is, deze even met water bestrijken en nog een minuut in de uitgezette over terug plaatsen.